BAK

"Magen är mätt före ögat." (Danmark)

23 februari 2001

Chokladmockakaka

 

1 kaka

100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 msk kakaopulver
1 tsk vanillinsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Fyllning:
3/4 dl vispgrädde
2 äggulor
2 tsk maizenamjöl
2 tsk snusmalet snabbkaffe
150 g mörk blockchoklad

Garnering:
½ dl flagad mandel

 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform som rymmer ca 1 ½ liter. Formen bör ha löstagbar kant.
 Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna.
 Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ner matfettet. Rör varsamt smeten slät.
 Bre ut hälften av smeten i formen och ställ in den i ugnen. Grädda kakan i 15 minuter.
 Gör fyllningen medan kakan är i ugnen: Mät upp vispgrädden, äggulorna, maizenamjölet och kaffepulvret i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och bryt ner blockchokladen. Rör om tills chokladen smält.
 Ta den halvgräddade kakan ur ugnen och klicka försiktigt över chokladkrämen. Bre den sparade smeten jämnt över krämen. Strö över den flagade mandeln.
 Ställ åter in kakan i ugnen och grädda den ytterligare 30-35 minuter.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

 

 

Recept från

Spix