Matbröd


Riddarbröd (2 limpor)
inskickad av Olov Berglund

 


 


 

Blanda olja, vatten, salt, sirap och jäst, och blanda ordentligt. Förvärm inte degspadet, det är bättre med en trög start på jäsningen, och att den tar tid. Detta tar bort ev. Jästsmak i färdigt bröd, samt gör det mycket högre och segare. Så låt alla ingridienser till jästspadet vara kalla.
Blanda ner Vetemjölet, samt Rågsikten. Blanda väl. Knåda degen smidig i minst tio minuter för hand. Lägg över bakduk över bunken med degen och ställ att jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur. Eller i kylskåp över natten.
Stjälp upp degen på bakbord, och mjöla väl. Arbeta den smidig och blank. Det är viktigt att du arbetar degen länge, och "river" den, så gluten uppstår.
Forma till två limpor och lägg på mjölat bakpapper på plåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter till en timma.
Snitta bröden, samt pudra dom med lite mjöl just innan gräddning.
Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter på 175 grader.


 


 

18 februari 2009


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept