Matbröd


Smaka-bröd

 

 

2 bröd
 
Ingredienser
1 liter vatten
100 g jäst (2 pkt)
4 tsk salt
1 msk honung
1½ msk brödkryddor (blandning av anis, fänkål och kummin)
6 dl grahamsmjöl
2 liter vetemjöl special

 
Gör så här
Värm vatten till 37 ° C. Smula under tiden jästen i en bunke. Häll på vattnet, rör om, och blanda i salt, honung och kryddor. Rör om ordentligt så att eventuella jästklumpar försvinner.
Mät luftigt upp mjölet, först grahamsmjöl och sedan vetemjöl. Häll i detta, och arbeta degen i fem minuter.
Täck med bakhandduk och låt jäsa i en timma. Degen är färdigjäst då den blivit dubbel till storleken.
Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, arbeta den smidig och dela degen i två jämnstora bitar.
Forma dessa till två limpor och lägg på varsin plåt. Dessa bröd blir väldigt stora, så två plåtar är nödvändigt för att de inte ska gräddas samman.
Låt bröden jäsa på plåtarna i knappt 20 minuter. Sätt in dem i ugnen, 200 grader, och låt dem stå i cirka 40 minuter på andra falsen nerifrån. Får de mycket färg, täck med aluminiumfolie.
Låt svalna på galler utan bakduk först i cirka 10 minuter, och täck den sedan "luftigt" med bakhanddukar.
 
 

24 mars 2009


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept