Matbröd


Ciabatta - av surdeg

 

 

8 st.
 
Ingredienser
Surdeg:
10 g jäst
1½dl vatten, 37°
1 dl fint rågmjöl

Deg nästa dag:
30 g jäst
4 dl vatten, 37°
1½ tsk salt
1 msk olivolja
2 dl mannagryn
ca 9 dl specialvetemjöl, 550 g


 
Gör så här
Dag 1:
Rör ut jästen i vattnet och blanda i mjölet. Täck bunken och låt stå framme i rumsvärme ca 1 dygn.

Dag 2:
Lös 30 g jäst i vattnet. Tillsätt salt, olja, surdeg, gryn och mjöl. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin, så att den blir smidig och släpper skålen. Degen ska vara ganska lös.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och platta ut med händerna till två avlånga kakor. Jäs övertäckt 2 timmar.
Dela varje kaka i 4 delar tvärs över med vass kniv. Var frikostig med att mjöla när du skär och hanterar degen.
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och strö över vetemjöl. Jäs övertäckt 1 timme.
Sätt ugnen på 225°
Grädda bröden mitt i ugnen 15-20 minuter tills de fått färg och känns lätta.
Låt ciabattan svalna på galler utan att täcka över.

12 juni 2009


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept