Matbröd


Kryddkaka

Mycket god kryddkaka med smak av kaffe, sirap, kanel, nejlikor och russin. God och enkel kaka. Låt den gärna stå en stund innan du skär upp den så blir den mindre smulig. God mjuk kaka med många olika smaker som kaffe, kola, kanel, nejlikor och russin i en fin kombination.

Till formen:

Kakan:

Gör så här:

Smörj och bröa en sockerkaksform, d.v.s. en rund form med hål i mitten.

Koka upp vattnet, ta av kastrullen från plattan och häll i kaffepulvret, rör om och lägg i smöret. Låt stå och smälta under tiden du gör resten och rör om lite då och då så att allt smör smälter. (Låt kastrullen stå på bänken.)

Dela äggen och häll äggvitorna i en liten vispskål som du kan ställa undan tills vidare. Lägg äggulorna i en annan vispskål och häll på socker och sirap. Vispa till en pösig och fin smet med elvisp.

Lägg i bikarbonat, kanel och nejlikor och vispa till en jämn smet.

Lägg i mjölet. Rör om i vatten, kaffe och smörblandningen (smöret ska nu vara helt smält och blandningen ska inte vara varmare än ljummen) och häll på detta. Vispa till en jämn smet.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner dessa och russinen i smeten och rör om till en jämn smet.

Häll smeten i sockerkaksformen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

Låt kakan stå 5-10 minuter innan du stjälper upp den. Låt den sedan svalna med formen över sig.


 

22 december 2009


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept