BAK



Smörgåsgifflar


50 gr jäst (1 paket)
50 gr smör eller margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk strösocker
14 dl vetemjöl

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
vallmofrö

Smula sönder jästen i en bunke.
Smält fettet i en kastrull, häll i mjölken och låt den bli ljummen.
Häll den ljumma mjölken över jästen och rör så att den löser sig.
Tillsätt salt, socker och största delen av vetemjölet.
Arbeta degen kraftigt i bunken tills den blir blank och smidig.
Tillsätt resten av mjölet efter hand.
Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek, ca:30 min.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den tills den är smidig.
Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka och sporra var och en i trekanter.
Rulla varje trekant till en giffel. Börja med den bredaste delen och lägg giffeln på plåten så att tippen kommer under giffeln.
Lägg gifflarna halvmånformade på smorda plåtar.
Sätt ugnen på 250° C.
Låt gifflarna jäsa övertäckta med duk till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.
Grädda i mitten på ugnen ca 12 min tills gifflarna fått fin färg.
Låt gifflarna kallna på galler under duk.


2005-06-13


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept