BAK


Bantarbröd med mycket fibrer



1 liter nästan kokande vatten
1 liter vete- eller rågkross
1 ½ dl vetekli
1 dl linfrö
2 dl russin
1 msk salt
1 msk socker
1 dl olja
100 g jäst
1 dl vatten
ca 12 dl grahamsmjöl


Slå det nästan kokande vattnet över kross, kli, linfrö, russin, salt och socker. Låt blandningen stå och svalna till fingervärme. Tillsätt olja. Rör ut jästen i en knapp deciliter kallt vatten. Blanda sedan ned den i smeten. Rör om så att jästen blandas väl.
Så är det dags att arbeta in så mycket grahamsmjöl att degen blir hanterbar. Den ska precis släppa bunken. Strö på lite extra mjöl och låt degen jäsa minst en timme. Arbeta ihop degen i bunken och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda och dela degen mitt itu och gör 16 bitar av varje del. Forma till runda bullar. Lägg bullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper att jäsa ca 40 minuter.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Ljust bruna och lätta ska de kännas när det är dags att lägga upp bullarna på galler att svalna under bakduk.
De här bullarna smakar bäst nybakade. De kan med fördel frysas för att tinas upp allt efter åtgång.


2005-06-28


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept