BAK



Dalalimpor

3 st

25 g margarin eller 2 msk flytande margarin
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
3/4 dl mörk sirap
2 tsk malen koriander
14-15 dl rågsikt

Ugnstemperatur 200º

Smält det fasta margarinet i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart vattnet.
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ev flytande margarin, salt, sirap, koriander och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt ca 45 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 3 delar och forma dem till släta längder. Bröden blir lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop. Lägg längderna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Värm ugnen till 200°C. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt brödet kallna på galler under bakduk.


2005-07-22


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept