BAK



Vitt formbröd



25 g jäst
3 dl vatten
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
7 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut det med lite av vattnet. Smält fettet och häll på vattnet.
Häll det fingervarma degspadet över jästen. Tillsätt saltet och rör ner ungefär hälften av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl, täck med en duk och låt degen jäsa ca 30 minuter. Arbeta degen lätt i bunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
Rulla degen till en längd och lägg den i smord form (1.5 l). Låt brödet jäsa i 20-30 minuter.
Grädda ca 30 minuter i 200°C.
Pensla brödet med vatten och låt det kallna på galler. Vill man ha mjuk skorpa på brödet, bör det få kallna inlindat i duk.

2005-08-07


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept