BAK



Focaccia



500 g specialvetemjöl
500 g durumvetemjöl
30 g färsk jäst
30 g strösocker
30 g salt
6 dl vatten

Topping: (efter smak)
olivolja
rosmarin, krossad
timjan, smulad
salt
skivad vitlök


Smula ner jästen i en bunke och häll på lite fingervarmt vatten.
Tillsätt sockret. Låt stå en stund. Blanda i mjöl, salt och resterande vatten, lite i taget. Knåda rejält tills degen blir mjuk och elastisk. Låt jäsa i 30 minuter. Banka luften ur degen, dela den i två delar och kavla ut. Degen bör vara jämntjock. Lägg på en mjölad långpanna/ugnsplåt.
Häll olivoljan över degen och gör gropar överallt med fingrarna.
Tillsätt kryddor, t.ex. oregano, lagerblad, timjan och skivad vitlök (det går lika bra med torkade som med färska kryddor). Salta och peppra. Låt brödet jäsa i en halvtimme eller tills det blivit dubbelt så stort. Grädda brödet i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter.


2005-08-11


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept