BAK



Partybröd

20 stycken

50 g fast eller 1/2 dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 msk socker, sirap eller honung
8 dl Gammaldags vetemjöl
5-6 dl vetemjöl


Smält det fasta margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarmt (37°) eller värm enbart mjölken.
Dela sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet, ev flytande margarin, salt, socker, sirap eller honung och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen så att den blir smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 10 bitar. Rulla dem till bullar eller rulla ut och forma dem till t. ex. knutar, kringlor, kransar.
Lägg dem på smorda plåtar eller plåtar med bakplåtspapper. Täck över och jäs ca 30 minuter.
Grädda i 225° ugnsvärme, i mitten av ugnen, ca 10 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


2005-11-21


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept