BAK


 

 

Basbröd

 
 

1 liter degspad
3 msk olja
2 tsk salt
1 msk anis
1 paket jäst, 50 g
15-16 dl råg- eller grahamsmjöl + minst
9 dl vetemjöl

 

Ugnstemperatur 250-275 grader
Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 7-8 minuter för hand. Vill du använda elvisp med degkrokar får du dela degen i två delar och göra den i omgångar. Tillsätt mer mjöl om degen känns mycket kladdig.
Jäs övertäckt i 45-60 minuter till knappt dubbel storlek.
Häll upp degen på mjölat bord eller bänk. Knåda degen med några få men kraftiga tag. Dela i tre lika stora bitar. Platta ut dem och rulla ihop till limpor. Lägg limporna på en ugnsplåt. Lägg dem tvärs över så får de plats att jäsa. Täck med bakduk och jäs i cirka 30 minuter.
Reser sig degen snabbt efter ett lätt tryck med pekfingret är det dags att grädda bröden. Skär några snitt i bröden med vass kniv eller rakblad.
Grädda i 250-275 grader. Det är viktigt att ugnen verkligen är så het som möjligt när du sätter in brödet. Hög temperatur ger ett högt bröd. Sätt plåten långt ner i ugnen och grädda i 20 minuter. Har bröden en degrand kvar, öka tiden med värmen påslagen till 25 min.
Stäng av ugnen och låt bröden stå tills ugnen är kall, ca 2-3 timmar.

 

 

22 januari 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept