BAK


 

 

Ciabatta

 
8 st.

3 dl naturell yoghurt
3 dl vatten
2 msk olivolja
25 g jäst
2 tsk salt
4 dl durumvetemjöl (260 g) + ca 1 dl till utbakning
8 dl vetemjöl special


 

1. Ljumma yoghurt, vatten och olivolja till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt, durumvete och vetemjöl. Degen ska vara lös och arbetas väl och länge. 8-10 minuter i köksmaskin eller med elvisp och något längre för hand.
3. Täck med plastfolie och jäs 60 min. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och mjöla det med durumvete.
5. Häll ut den jästa degen på plåten och platta ut till en kaka med mjölad hand. Halvera den från långsidan och skär fyra bröd av varje halva. Sära försiktigt på dem.
6. Jäs bröden ca 30 min under duk. Sätt under tiden ugnen på 200°.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt dem svalna på galler utan duk.


OLIVCIABATTA
Det är stor skillnad i smak på oliver med och utan kärnor. överlägset godast är de med kärnor.
Till en sats bröd går det åt 125 gram oliver med kärna , vilket motsvarar ca 100 g urkärnade eller 1 dl. Kärna ur och skiva eller hacka oliverna och blanda ner dem i degvätskan innan mjölet tillsätts.


TOMATCIABATTA
Välj soltorkade tomater i olja. 50 gram tomater (1 dl hackade) är lagom till 1 sats bröd. Oljan som tomaterna legat i kan gärna tillsättas i degen. Tillsätt tomaterna i degvätskan innan mjölet tillsätts. Torkade tomater utan olja kan också användas om du först häller lite hett vatten på dem så att de mjuknar.
 

 

19 februari 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept