BAK


 

 

Matbröd

 
 

1½ pkt jäst
1 dl sirap
2 dl olja
10 dl kallt vatten
2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
3 l mjöl t.ex. 4 sädesslag eller rågsikt (man kan med fördel byta ut 2-3 dl mjöl mot vetekli/vetekross)

 

Smula ned jästen i en liten bunke med sirapen. Blanda vattnet och oljan i en kastrull och värm till ca 37 grader. Blanda mjöl, salt och kryddor i en stor bunke. Häll jästspadet och vattenblandningen i mjölbunken, blanda ihop och knåda det någorlunda smidigt. Täck över med en handduk och låt jäsa i ca 15 minuter. Baka ut degen i tre limpor och lägg dem på oljad plåt. Skåra limporna eller hacka med en gaffel. Täck med handduk och jäs ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, 30 minuter. Pensla brödet med vatten och ställ det i nedre delen av ugnen och grädda i ytterligare 10 minuter.

 

25 februari 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept