BAK


 

 

Matbröd (korgbröd, krukbröd el. brytbröd med ost)

 
 

Det här behöver du:

Dag 1, surdeg:
2 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl eller jästbrödsmjöl
4 dl kokande vatten

Dag 2, fylligt korgbröd, krukbröd eller brytbröd med ost:
1 st. surdeg
4 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning till brytbrödet:
50 g smör
ett stort knippe persilja, finklippt
150 g mögelost
100 g svartstämplad emmentalerost

vallmofrön

Dag 1, surdeg:
Mät upp mjölet i en degbunke. Slå på kokande vatten medan du rör om. Rör kraftigt till en tjock gröt. Täck skålen med plastfilm och låt stå på varm plats över natten. Degen börjar surna.

Dag 2, fylligt korgbröd, krukbröd eller brytbröd med ost:
Ljumma vattnet och rör ut jästen i det. Tillsätt surdegen och saltet. Rör om tills det löser sig, använd fingrarna. Blanda tills du får en klibbig grötliknande massa. Tillsätt sedan mjölet, lite åt gången och arbeta kraftigt in mjölet. Ju mera du arbetar, desto mindre mjöl behövs eftersom mjölet sväller. Ju mindre mjöl i ett bröd, desto saftigare slutresultat!
Täck in degen och låt jäsa i 1-2 timmar. Häll sedan upp degen på mjölat bakbord och älta, d v s arbeta, degen med handflatan så att den jästa luften pressas ur och ny luft kan jäsa upp inför gräddningen.
Baka ut till valfritt bröd: två stora limpor, 40 semlor, korgbröd, krukbröd eller två brytbröd med ost. Låt jäsa övertäckt i 1-2 timmar innan gräddning. Lång jästid ger godare, fylligare bröd.

Stora bröd: Grädda nederst i ugnen i 175° grader, ca 45 minuter eller tills det låter ihåligt när du knackar på brödet ifrån undersidan.
Semlor: Grädda i mitten av ugnen i 225° grader, ca 12 minuter eller tills det låter ihåligt när du knackar på semlan ifrån undersidan.

Korgbröd
Låt 1/4 eller hälften av degen ovan jäsa i en brödkorg, beroende på hur stor korgen är. Strö massor av mjöl i korgen och tryck ut degen i korgen. Låt jäsa övertäckt åtminstone i 1 timme. Stjälp upp brödet på en bakplåt och grädda. (Vill man kan man putsa av lite mjöl med en pensel så kommer mönstret på brödet bättre fram.) Grädda i 175 - 200º grader, beroende på storleken, i 20 – 25 minuter. Knacka på undersidan av brödet. Låter det ihåligt är brödet färdigt, ett dovt "tungt" ljud tyder i sin tur på att brödet är degigt i mitten.

Krukbröd
Klä 1-6 lerkrukor med bakplåtspapper, så att degen inte fastnar i krukan. Dela degen jämnt på det antal krukor du har tänkt använda. Forma degen till runda semlor genom att rulla degbiten i handflatan. Lägg semlorna i botten på krukorna. Lägg i så mycket deg att krukan är fylld med deg till drygt hälften (ca 2/3). Låt jäsa övertäckt. Grädda på galler i 200° grader i ca 15 - 20 minuter. Krukbröden kan serveras som kuvertbröd direkt ur krukan.

Brytbröd med ost
Till ett brytbröd behöver du ½ sats av degen till fylligt matbröd och en smord springform. Blanda smöret och persiljan till ett persiljesmör.

När degen har jäst, kavla ut den på mjölat bakbord till en stor rektangel. Bred ut persiljesmöret, strö över mögel- och emmentalerost. Rulla ihop spänt och dela längden i 12 delar. Rada bitarna i springformen och låt jäsa, gärna i en timme. Pensla med vatten, strö på vallmofrön och grädda i 200° grader i ca 30-40 minuter. Serveras till som brytbröd till en god soppa.
 

 

05 mars 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept