BAK


 

 

Kalljäst grovlimpa

 
2 limpor

5 dl yoghurt eller fil,
50 g jäst
1 ½ tsk salt
½ dl sirap
3 dl havregryn
4 dl grovt rågmjöl
6-8 dl vetemjöl
 

Smula jästen i en bunke och tillsätt yoghurten och rör om. Tillsätt salt, sirap, havregryn, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa övertäckt i bunke i 4-6 tim. Knåda degen på mjölat bakbord och forma den till 2 limpor, lägg i smorda formar (1 ½ l). Låt jäsa till dubbel storlek ca. 1 tim. Pensla med yoghurt och strö över havregryn. Grädda bröden i 200° i 40 min på nedersta falsen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Låt bröden vila över natten innan de skäres upp, annars kan de bli kladdiga
 

 

11 mars 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept