BAK


 

 

Lergrytekubb

 
 

50 gram jäst
5 dl vatten 37°
0,75 dl mörk sirap
1,5 msk soja
1 msk brödkrydda
1,5 tsk salt
9 dl fint rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
2 msk farinsocker
ca 1 dl lingonsylt
 

Nedsänk lergrytan i vatten i minst 20 minuter.
Under tiden......
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Blanda. Tillsätt de övriga ingredienserna men ej allt vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt med vetemjöl tills degen släpper bunken. Arbeta degen ordentligt (helst i en hushållsassistent).
Tag upp degen och forma den till ett bröd på mjölat bakbord. Ta upp lergrytan ur vattnet och pensla insidan med olja. Glöm ej att pensla locket! Lägg i brödet och låt stå och jäsa i kall ugn i ca 40 minuter.
Sätt på ugnen på 150° och låt stå i 2 timmar. Ta ut grytan och låt brödet vila en stund. Ta ur brödet ur grytan och vira in det i bakhandukar och låt det kallna.

 

29 mars 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept