BAK

Formbröd av råg

 


25 g jäst
3 dl vatten
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl


 Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut det med lite av vattnet. Smält fettet. Häll på vattnet och värm det till 37C om det så behövs.
 Blanda mjölsorterna. Häll degspadet över jästen, rör ned saltet och ungefär hälften av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg och smidig.
 Strö över lite mjöl, täck med en duk och låt degen jäsa ca 30 minuter. Arbeta upp degen i bunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
 Rulla degen till en längd och lägg den i smord form (1.5 l). Låt brödet jäsa 20-30 minuter.
 Grädda ca 30 min i 200. Pensla brödet med vatten och låt det kallna på galler. Vill man ha mjuk skorpa på brödet, bör det få kallna inlindat i duk.

2004-03-06


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept