MATBRÖD


 

 

Åländskt hemvetebröd

 

6 st. kakor
 
Ingredienser
25 g jäst
1 l vatten (eller 1/2 vatten 1/2 mjölk)
1/2 msk salt (t.ex. havssalt)
2 msk olja
ca 2 l hemvetemjöl eller
6 dl grahamsmjöl
ca 14 dl vetemjöl
 
Gör så här
Husmödrarnas specialitet på Åland. Speciellt gott och
hälsosamt om man lyckas få tag i stenmalet hemvetemjöl.
Säljes i lokala butiker som färdig mjölblandning.

Smula jästen i degbunken och häll på lite av det
37-gradiga degspadet. Rör om tills jästen har löst upp sig.
Tillsätt resten av degspadet, oljan och saltet. Arbeta in
mjölet lite i taget. Rör om med trägaffeln tills degen är
jämn och börjar släppa kärlet. Låt jäsa under duk ca en
timme. Arbeta degen på väl mjölat bakbord och dela den i 6 lika stora bitar, s.k. ämnen. Kavla ut ämnena till runda, ca 1 cm tjocka kakor och tag ut ett hål, t.ex. med ett litet glas, i mitten om du vill baka hålkakor. Låt bröden jäsa under duk 30 - 40 min. och nagga dem före gräddning i 250°C ugn i 10 - 15 min. Använd samma varma plåt till alla bröd.

 

27 april 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept