MATBRÖD


 

 

Brytbröd av knutar

 
 
Ingredienser
1 dl Fibrex
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk honung
1 dl solrosfröer eller andra fröer
50 g jäst
6 dl ljummet vatten, 37°

 
Gör så här
1. Låt Fibrexflingorna svälla i ca 1 dl vatten.
2. Häll rågsikt, 5 dl vetemjöl special, salt, honung, solrosfröer i matberedarens skål. Smula över jästen. Skeda ner fibrexen. Häll på vattnet och kör tills allt blivit en smidig deg, 4-5 minuter.
3. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i skålen ca 30 minuter.
4. Kör några tag i maskinen, häll upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den så den känns smidig. Tillsätt ev. mer vetemjöl om degen fastnar på händerna..
5. Dela degen i ca 50 gramsbitar, forma till längder och gör knutar, eller rulla till jämna bullar. Lägg knutarna/bullarna i ringar till en ”sol” på en plåt med bakpapper. Blir det bullar över, läggs de på en egen plåt.
6. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225° så den blir varm under tiden.
7. Pensla brödet med uppvisat ägg. Strö över ljusa och mörka vallmofrön, sesamfrön, kummin, riven ost eller vad du känner för.
8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
Låt kallna på galler utan bakduk.

Fick du bullar över, skall dessa gräddas knappt 10 minuter mitt i ugnen i 250°. Börja med att grädda bullarna och sänk värmen när du sätter in brytbrödet.

Tipset! Vetemjöl special är ett extra proteinrikt mjöl som används till bakning av matbröd. Det ger ett högt och luftigt bröd och går att blanda med olika fibrer som kli, fibrex, kross, gryn osv. Använd helst maskin och arbeta degen lite längre. Extra fint blir det om du låter bröden jäsa lite längre.

 

11 oktober 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept