MATBRÖD


 

 

Finskt bröd

 

 

2 stora bröd
 
Ingredienser
Ugn 200°

5 dl filmjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
½ dl sirap eller honung
12-13 dl mörkt lantbrödsmjöl eller mjöl av fyra sädesslag

Ev. smaksättning:
2-3 tsk anis, fänkål. Eller brödkrydda

 

Gör så här
Värm filmjölken till 37°. Smula jästen i en bunke.
Rör ut den med lite av filmjölken.
Tillsätt resten av filen, salt, sirap eller honung, ev. kryddor och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och jäs ca 45-50 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma till runda bullar.
Pensla dem med vatten och rulla dem i mjöl. Lägg bullarna på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Grädda i nedre delen ca 40 min.
Låt brödet kallna på galler under bakduk.

 

30 oktober 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept