MATBRÖD


 

 

Bara Brith

 

 
 
Ingredienser
Ugnstemperatur 175º

25 g smör eller margarin
1½ dl vatten
25 g jäst (½ paket)
1 tsk salt
2 msk socker
½ krm kryddnejlika
1 krm kanel
1 påse hackat apelsinskal eller suckat (50 g)
250 g russin (ca 4 dl)
1 ägg
5 dl vetemjöl

 
Gör så här
Bara Brith är ett russinbröd som ursprungligen kommer från Wales. Ett mellanting av matbröd och fruktkaka, ganska tung men inte speciellt söt.


Smält fettet i en liten kastrull. Häll i vattnet och låt det bli fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma degspadet. Tillsätt salt, socker, kryddor, apelsinskal eller suckat, russin, ägg och mjöl. Blanda först allt i bunken, arbeta sen ihop degen på mjölad arbetsbänk. Forma degen till en rulle och lägg den i en smord avlång bakform, ca 1½ liter. Täck över och låt jäsa ca 1 timme.
Grädda i 175º C ugnsvärme, i nedre delen av ugnen, ca 40 min. Pensla gärna det gräddade brödet med flytande honung. Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna under bakduk. Skiva brödet ganska tunt och bred smör på skivorna.

 

21 november 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept