MATBRÖD


 

 

Bosse's jullimpa

 

 

3 limpor
 
Ingredienser
* 1 pomeransskal
* 5 dl vatten
* 2 paket jäst (100 g)
* 1 dl mörk sirap
* 1 msk anis, 1 msk fänkål
* 1 msk salt
* 1 flaska julöl (33 cl)
* 2 dl kallt vatten
* 5 dl grahamsmjöl
* 5 dl rågmjöl
* 1 l rågsikt
* 2-3 dl vetemjöl för utbakning
 
Gör så här
1. Smula och krossa ett pomeransskal. Koka upp 5 dl vatten med pomeransen. Koka några minuter
2. Ta bort från plattan. Häll i ölen och kallt vatten. Kolla med fingret att temp. är ok
3. Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt lite av sirapen. Häll på lite degspad. Rör tills jästen har smält. Tillsatt kryddor, salt, sirap och resten av degspadet.
4. Rör ner graham- och rågmjölet. Tillsätt rågsikten lite i taget. Arbete degen kraftigt för hand eller med assistent. Arbeta tills den känns smidig och släpper från bunken.
5. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader
6. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ev. in mer vetemjöl. Dela i 3 delar som arbetas var för sig och formas till en stor bulle. Lägg limporna på en plåt med bakpapper.
7. Jäses ca 20-30 min
8. Gräddas i 200 grader ca 40 min
9. Låt svalna under bakduk
 

19 december 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept