MATBRÖD


 

 

Fiberbaugett

 

 

4 st.
 
Ingredienser
1/2 paket jäst (25 g)
5 dl vatten
1 msk matolja
1 msk salt
2 dl vetekli
2 dl vetegroddar
9-10 dl ljust lantbrödsmjöl

Pensling:
vatten

Garnering:
vetekli
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten till fingervärme, 37 C. Häll lite av vattnet över jästen. Rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, kli, groddar och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakning.
Arbeta degen smidig. Antingen för hand eller i en matberedare tills degen släpper bunkens kant.
Täck över bunken och låt den jäsa i 1 timme.
Ta sedan upp degen på mjölat bord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 4 bitar.
Rulla ut varje bit till en smal längd, ca 40 cm. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt.
Skär med en vass kniv ett par djupa snitt i varje baguette.
Jäs baguetten ytterligare utan bakhanduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla baguetterna med vatten. Strö över lite vetekli eller ex. solrosfrön, sesamfrön.
Grädda baguetterna i mitten på ugnen ca 15 minuter.
 

21 december 2006


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept