MATBRÖD


 

 

Basbröd II

 

 

1 limpa, 12 portionsbröd eller 6 st. minibaguetter
 
Ingredienser
2,5 dl vatten
2,5 dl grahamsmjöl
25 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 msk ljus sirap
4,5 dl vetemjöl
 
Gör så här
1. Slå den varma (60 grader) vätskan över grahamsmjölet och låt stå medan du plockar fram de övriga ingredienserna. Eller ta samma mängd varmt vatten och slå över grahamsmjölet redan kvällen innan och täck över bunken med en duk. Fördelen med detta är att brödet inte smular.
2. Rör ut jästen i lite ljummen vätska, tillsätt saltet, sirapen, grahamsblandningen och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter.
3. Ta upp degen och arbeta med den på bakbordet. Baka ut en limpa och lägg i smord form eller forma 12 st. portionsbröd eller 6 st. minibaguetter per sats. Låt jäsa 30 minuter.
4. Limpan gräddas i 175 grader varm ugn ca 30 minuter. Portionsbröden och baguetterna i 225 grader varm ugn 10-15 minuter. Pensla med varmt vatten och låt kallna på galler under bakduk.
 

05 januari 2007


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept