MATBRÖD


 

 

Sigurd Carlssons skållebröd

 

 

4 limpor
 
Ingredienser
Dag 1:
1 l vatten
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
3 dl mörk sirap

Dag 2:
5 dl vatten
2 tsk salt
75 g jäst
c:a 2 l vetemjöl
 
Gör så här
Koka upp vattnet och häll över blandningen av havregryn, kruskakli och grovt rågmjöl och blanda om så att hela mjölblandningen skållas. Tillsätt sirapen och blanda om igen. Låt skålleblandningen stå över natt och fortsätt bakningen nästa dag.
Rör ut jästen i 5 dl ljummet vatten där också saltet tillsats. Tillsätt jästvätskan till skålleblandningen och arbeta samman detta. Arbeta in vetemjölet och låt jäsa 1 h. Baka ut 4 limpor som placeras i en långpanna. Låt jäsa övertäckt ytterligare 1 h. Grädda mitt i ugnen i 10 min vid 200 °C varefter värmen minskas till 175 °C där ytterligare 1 h eller något mer behövs.

06 februari 2007


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept