MATBRÖD


 

Fullkornsbröd med dinkel

 

 
 
Ingredienser
Till 4 limpor behöver du:

2 paket jäst
1 1/3 l vatten, 37 °
1 msk salt
2 dl rapsolja
1/2 dl ättika, äppelcidervinäger eller annan ingrediens med syra
ev. 1 dl solroskärnor, hela, kokta dinkelkorn eller nötter
ca 2, 2 liter dinkel fullkornsmjöl

Du behöver också:
4 avlånga limpformar
 
Gör så här
1. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Tillsätt salt, olja, ättika och eventuellt solroskärnor, och blanda samman.
2. Ta undan lite mjöl till utbakningen och tillsätt resten, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen väl, ca 10 min för hand eller 5 minuter i maskin, så att glutenet kan frigöras. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
3. Sätt ugnen på 175 ° och smörj fyra avlånga brödformar. Dela degen i 4 delar och lägg i formarna. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt svalna inlindade i bakduk.

28 februari 2008


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept