MATBRÖD


 

Mustig rågsiktsbulle

 
2 stycken
Ingredienser
50 g smör
6 dl fingervarmt vatten
1/2 pkt jäst för söta degar
1/2-1 msk salt
15-16 dl rågsikt
 
Gör så här
1. Smält fettet i en kastrull eller i mikron. Häll i vattnet och värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt och mjöl. Spara cirka 1 dl till utbakningen.
3. Arbeta samman till en smidig deg, först i bunken och sedan på mjölat bakbord. Jäs degen under handduk i cirka 1 timme.
4. Värm ugnen till 250 grader. Knåda degen på nytt och dela den i två delar. Forma till rundlar. Lägg dem på en plåt med bak­plåtspapper. Låt rundlarna jäsa under handduk i cirka 30-40 minuter. Pensla eventuellt med lite smör blandat med vatten.
5. Placera bröden i nedre delen av ugnen. Dra samtidigt ner värmen till 200 grader. Grädda i 45-60 minuter. Låt sedan kallna under handduk.

 

20 april 2008


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept