DESSERTER

"Avantgardister är människor som inte vet riktigt vart de är på väg men kommer dit först."

 


18 november 2000

Banana ancho tarte tatín


4 pers.

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, osaltat
1/2 dl socker
2 msk vatten

Fyllning:
200 g smör, osaltad
2 dl farinsocker
ca 31/2 tsk Santa Maria Ancho Chili Pepper
1 tsk malen kanel
7 bananer skurna i 3 - 4 cm tjocka skivor

1 pkt vaniljglass 

 

 Tarte tatín är den klassiska franska äppelkakan som här har lånat sina idéer till en ny variant.
 Bananens mjuka smak går bra ihop med Ancho Chili Pepper som har aromer av choklad, kaffe och torkad frukt. Banan får dessutom själv en mer sammansatt smak när den bakats i ugn.

 Börja med att göra degen som skall vila i kylskåp i 3 timmar. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en jämn deg. Slå degen i en plastfilm och låt den vila.
 Smält smöret i en kastrull och vispa i sockret, Ancho Chili Pepper och kanel. Låt det koka ihop till en sås samtidigt som du vispar noggrant. Slå såsen i en bakform med drygt 20 cm i diameter och höga kanter. Ställ bananskivorna tätt tillsammans i formen. Kavla ut degen på mjölat underlag, skär ut ett lock av degen som täcker bananerna och sätt in formen i 200° varm ugn. Grädda 20-25 minuter, ta ut formen och låt svalna i minst 1 timme på bakgaller.
 Använd ett stort serveringsfat att vända upp kakan på, det kommer att rinna ut mycket sås.
 Servera med vaniljglass.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

Recept från

salt