DESSERTER


Varm glögg med vaniljglass och karamelliserade mandlar

 

Portioner: 4


Vaniljglass:
250 gr grädde
250 gr mjölk
6 st äggulor
1 1/4 dl socker
1 vaniljstång

(eller 1 pkt vaniljglass)

Karamelliserade mandlar:
2 dl sötmandel
dl socker
1/4 dl vatten

8 dl glögg

Vaniljglass:
1. Koka upp grädde och mjölk med lite av sockret och vaniljstången.
2. Vispa äggula och socker lätt.
3. Häll den varma gräddblandningen över äggvispet och blanda.
4. Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud upp till 82 grader.
5. Häll sedan direkt över i en kall bunke och ställ i kallt vattenbad.
6. Kör sedan i glassmaskinen eller ställ in en bunke i frysen och vispa varje timme med en träslev.



Karamelliserade mandlar:
1. Koka socker och vatten till 120 grader.
2. Tillsätt de varma mandlarna och koka vidare samtidigt som du rör.
3. Först kommer mandlarna bli vita (sockret dör), fortsätt att röra tills de blir gyllenbruna.
4. Tillsätt då 1 tsk smör.
5. Häll ut på en lätt oljad plåt, plocka isär dem direkt och förvara i en tättslutande burk.

Servering:
Lägg ett stort ägg vaniljglass i en djup tallrik, slå varm glögg ovanpå och strö på lite mandlar.

2002-12-28

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept