DESSERTER

Kiwipaj


6 pers.


Deg:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk salt
½ tsk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg

Fyllning:
10 kiwi
4 ägg
2½ dl vispgrädde
1 1/4 dl strösocker
ev. 4 cl kirschwasser

 Gör degen för hand eller i food processor. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret skuret i tärningar och hacka samman till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i1 timme.
 Kavla ut degen och kläd en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Nagga degbotten med en gaffel och tryck fast aluminiumremsor runt kanten så att degkanterna inte faller ner. Låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
 Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Tag bort folieremsorna.
 Skala och skiva kiwifrukterna. Lägg ut skivorna jämt ovanpå degen i formen.
 Vispa samman ägg, grädde, socker och ev kirschwasser i en skål. Häll äggsmeten över kiwiskivorna. Sänk ugnsvärmen till 180° och grädda i 20-25 minuter.
 Strö lite extra socker över ytan och sätt in formen under grillvärme och låt ytan få lite färg utan att bli bränd.
 Tag bort formens kant och lägg upp kakan på ett serveringsfat. Låt den svalna innan den serveras.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept