DESSERTER


Honungsbananer med apelsingrädde

 

 

 

Portioner: 4


4 stora fasta bananer
100 g smör
1 msk honung
1 stor apelsin (juicen)
2 krm malen ingefära
12 valnötskärnor

Apelsingrädde:
2 dl vispgrädde
apelsinskal från apelsinen


 Tvätta apelsinen och riv apelsinskalet fint. Pressa saften ur apelsinen.
 Vispa grädden och smaksätt den med det rivna apelsinskalet. Låt den stå i kylskåpet tills den skall serveras.
 Skala bananerna och klyv dem på längden.
 Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt honungen och ca 2 msk pressad apelsinsaft. Rör om och låt saften koka in. Späd med ytterligare ett par msk apelsinsaft och strö på ingefäran.
 Lägg i bananerna med den skurna sidan nedåt. Sänk värmen och låt bananerna sjuda mycket sakta utan lock i ca 10 minuter. Ös då och då.
 Lyft försiktigt upp bananerna med en stekspade så att de inte går sönder och lägg dem på ett varmt serveringsfat. Häll över såsen och garnera med hackade valnötskärnor. Servera de heta bananerna omedelbart med den iskalla apelsingrädden.

2004-03-14

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept