DESSERTER


Äppelkompott med glass

 

 

 

Portioner: 4


5 fasta äpplen
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk calvados eller konjak eller whisky

Till servering:
½ dl hasselnötter
½ l chokladglass

 


  Köp färdig chokladglass och servera den med ljummen äppelkompott smaksatt med vitt vin samt calvados eller konjak om ni har, whisky är också tänkbar i sammanhanget. Några rostade nötter gör desserten extra god.


**************************************************************

  Skala och kärna ur äpplena och skär dem i sockerbitsstora tärningar. Koka upp vin, vatten och socker och koka ett par minuter. Lägg ner äppeltärningarna och sjud sakta i ett par minuter.
  Äppeltärningarna skall bli mjuka, men bör inte koka sönder.
  Krydda med sprit om ni har och låt svalna.
  Äppelkompotten kan göras klar i god tid och förvaras svalt. Men den bör ljummas lite inför serveringen.
  Rosta nötterna i torr stekpanna tills skalen börjar mörkna och spricka. Gnid bort så mycket skal som det går och grovhacka nötterna.
  Fördela glassen i skålar eller på fat och skeda ljumma äppeltärningar och en del av lagen runt om. Strö på lite nötter och servera.

2004-08-19

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept