DESSERTER


Apelsinmoussetårta med chokladbotten

 

 

 

 

 

12 bitar


200 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
50 g mörk choklad

Apelsinmousse:
4 gelatinblad
2 äggulor
1 dl strösocker
1 burk kesella, 10 % (250 g )
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 1/2 dl mellangrädde

Apelsingelé:
2 gelatinblad
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten
2 msk strösocker
2-3 apelsiner




1. Sätt ugnen på 175°.
2. Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao och ägg till en jämn massa. Tillsätt hackad choklad. Häll smeten i en form med löstagbar kant (24-26 cm i diameter) med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 min.
3. Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella.
4. Häll apelsinsaften i en liten kastrull ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Blanda sedan blandningen med lite av äggvispet och sedan med resten. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl några timmar tills den stelnar.
5. Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min. Blanda apelsinjuice, vatten och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna. Skär bort skalet från apelsinerna, halvera och skiva dem. Garnera den stelnade tårtan med apelsinskivor och skeda över apelsinjuicen som ska vara som ovispad äggvita. Ställ in ytterligare några timmar i kylen.
  Utan garnering går det utmärkt att frysa tårtan. I kylskåp kan den stå helt färdig ett par dagar.

2004-08-19

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept