DESSERTER


Friterad camembert

 

 

 

 

 

Portioner: 4

2 st camembertost, kylskåpskall
1 ägg
3 msk vetemjöl
1 dl skorpmjöl
1 knippa persilja

Fritering:
7 dl olja


Vispa upp ägget lätt i en tallrik. Mät upp mjöl och ströbröd på varsin assiett. Tag fram ostarna ur kylskåpet. Dela varje ost i 2 delar.
Vänd ostbitarna först i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och därefter i brödsmulorna. Var noga med att ostbitarna blir väl täckta runt om. Ställ in dem i kylskåpet tills de skall friteras.
Hetta upp oljan i en kastrull. Tag bort all grova stjälkar från persiljan som måste vara helt torr och fri från vatten. När den första svaga rökslingan syns från oljan släpps persiljan i försiktigt. Lyft upp den igen med hålslev efter någon sekund. Låt den rinna av på ett hushållspapper och strö över en aningen salt.
Hetta upp oljan på nytt. Lägg i ostbitarna försiktigt och fritera tills de får en gyllenbrun färg och är krämiga inuti. Det tar knappt två minuter. Om osten börjar spricka och läcka under friteringen är den färdig. Avbryt då friteringen omedelbart.
Servera ostbitarna på portionstallrikar med persiljan som garnering.


Variation:
Som tillbehör kan också serveras varm hjortronsylt eller annan, ej för söt, varm sylt.

2005-01-05

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept