DESSERTER


Kolaäpplen med citronsås

 

4 portioner


4-6 stora äpplen

Kolasås:
3 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
25 g smör eller margarin
tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker

Citronsås:
2 ägg
2-3 msk socker
2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron

Garnering:
flagad mandel

Ugn: 225


 Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka såsen i ca 30 minuter till en kolaliknande sås. Blanda ner fett, ingefära och vaniljsocker.
 Kärna ur och skala äpplena: Ställ dem i en ugnssäker form.
 Fyll kärnhushålen med kolasås. Låt såsen rinna över äpplena och ner i botten på formen. Spara lite sås.
 Vispa ägg och socker till citronsåsen. Vispa grädden för sig och rör ner i äggsmeten. Smaksätt med pressad citron. Stek äpplena mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, tiden beror på hur hårda äpplena är. Fyll äpplena med resten av kolasåsen. Strö över mandel och servera med citronsåsen.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept