VARMRÄTTER


Currykyckling

 

Portioner: 5-6

1 kg kycklingfilé

Marinad:
1/2 dl kinesisk soja
1/2 dl japansk soja
1 tsk salt
1/2 tsk strösocker
1 tsk honung
1 msk torkad timjan
1 msk tandori masala
1 msk sambal olek
1 msk matolja
eventuellt lite sesamfrön

Currymarinad:
2 buljongtärningar, kött eller kyckling
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 tsk orientalisk curry
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
 
 Blanda alla marinadens ingredienser i en stor skål. Dela filéerna på längden och lägg ner dem i marinaden. Låt stå i minst 5 timmar, men gärna över natten.
 Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna med vatten i ugnen. På så vis blir köttet både ugnsstekt och ångkokt, vilket gör det saftigare. När ugnen är varm, lägg filéerna på ett galler över långpannan med vatten, och stek på högsta valsen i 8 minuter på varje sida. Ta ut gallret, men var försiktig, ångan är het.
 Blanda currysåsen i en bunke. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de stekta kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Häll över marinaden. Låt gå i 20 minuter. Servera med basmatiris, sallad och bröd.

Currymarinad:
 Den här såsen gör man för att lägga ner kycklingbitarna i efter att de ugnsstekts. Där kan de ligga och svalna i en halvtimme innan maten ska fram. Då ställs formen in i ugnen.
 Mosa ihop buljongtärningarna, senapen, tomatpurén, curryn, salt och socker i en ugnsfast form. Slå i grädden och mjölken. Blanda runt. Häll såsen i en ugnsfast form och lägg i kycklingarna. Låt sjuda i 25-30 minuter i 200 graders ugn. Låt den inte gå för länge, för då spricker såsen.

2004-01-11
 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept