VARMRÄTTER


Inbäddad kyckling

 

 

 

 

2 portioner


2-3 potatisar
2 palsternackor
2 morötter
1 rödlök
salt och peppar
2 kycklingfiléer
2 små kvistar rosmarin eller
2 krm torkad
2 soltorkade, marinerade tomater
4 skivor bacon

Tomatsås:
1 burk små hela tomater (till exempel "pomodorini di collina")
1 liten vitlöksklyfta
1 liten kvist rosmarin eller 1 krm torkad
cirka 1/2 tsk socker
1/2 hönsbuljongtärning
salt och kajennpeppar
eventuellt 1 msk kapris

 


 Sätt ugnen på 200 grader.
 Skala rotsaker, lök och potatis och skär i klyftor.
 Lägg allt i en ganska stor ugnseldfast form och vänd runt med lite olja och salt. Sätt in i ugnen och stek cirka 40 minuter.
 Rör om försiktigt efter halva tiden.
 Då är det också dags att lägga på de förberedda kycklingbitarna.
 Skär de soltorkade tomaterna smått. Öppna kycklingfiléerna, salta och peppra och lägg i tomater och en liten kvist rosmarin eller strö på torkad. Vira in vardera filén i två baconskivor. Den som vill bryner kycklingen lätt på bägge sidor. Lägg de inrullade filéerna och stek dem färdigt ovanpå rotsakerna de sista 20 minuterna. Kontrollera att den färdiga kycklingen är ordentligt genomstekt.
 Gör under tiden tomatsåsen: Sila av spadet från de hela tomaterna och lägg tomaterna åt sidan. Hacka vitlöken och fräs upp i olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg också i en kvist rosmarin eller I krm torkad.
 Häll på den avsilade tomatsåsen, tillsätt socker och smulad buljongtärning och småkoka några minuter.
 Om det verkar behövas kan man tillsätta någon halv deciliter vatten.
 Lägg i de hela små tomaterna utan att röra för mycket. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar kapris tillsätter även detta.
 Häll på lite tomatsås på de färdiga kycklingbitarna och lägg gärna några tomater bland rotsakerna för utseendets skull.
 Servera resten av såsen med tomater i en skål för sig.
 Blir det tomatsås över passar den fint som bas till en pastasås.

2004-05-16
 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept