VARMRÄTTER


Grekisk moussaka

 

4 pers.

750 auberginer
150 g köttfärs
½ gul lök
½ brk krossade tomater á ca 400 g
salt
vitpeppar
½ krm paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1½ dl vetemjöl
smör, olja eller margarin
1½ dl riven parmesanost
2 msk vetemjöl
4 dl ljus buljong

 

 Skölj och skär auberginnen i tjocka skivor. Salta skivorna och låt dem ligga 30-40 minuter.
 Skala löken och skär den i små tärningar.
 Smält en klick margarin i stekpannan. Stek löken tills den är genomskinlig. Lägg i köttfärsen och stek den med löken ett par minuter.
 Tillsätt tomatkrosset, kryddorna och tomatpurén. Låt färsen puttra i några minuter. Smaka och krydda mer om så behövs.
 Sätt ugnen på 175°. Smält ca 1 msk fett. Lägg i mjölet och fräs det under omrörning. Späd med vätskan och låt såsen koka över svag värme under fortsatt omrörning. Smaka av.
 Torka auberginskivorna och vänd dem i vetemjöl. Bryn fett i en stekpanna och stek skivorna läckert bruna på båda sidor.
 Lägg hälften av auberginskivorna på botten av en ugnssäker form. Häll på köttfärssåsen. Bred över 1/3 av vitsåsen och strö på hälften av osten. Lägg på resten av auberginskivorna, resten av såsen och den återstående osten.
 Grädda moussakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept