VARMRÄTTER


Italienska köttbullar med tomatsås

 

 

 

 

Portioner: 4


Färs:
400 g blandfärs
3 skivor färskt vitt bröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl riven färsk parmesanost
rivet skal från 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
1/2 dl grovhackad färsk dragon eller 1/2 msk torkad
1 finhackad gul lök
salt och peppar

Tomatsås:
2 skalade schalottenlökar
2 skalade vitlöksklyftor
3 burkar hela tomater
3/4 dl god olivolja
1/2 dl färsk basilika



Färs:
 Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt.
Blanda färsen med brödet, parmesanosten, citronskalet, den rivna vitlöken, dragonen och löken. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 minuter. Blöt händerna och forma färsen till köttbullar. Bryn köttbullarna i smör och olja tills de fått en fin yta.
Tomatsås:
 Skär schalottenlökarna i mindre bitar och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken, tomaterna och olivoljan koka ihop till en sås och smaksätt med salt och peppar. Lägg ner de brynta köttbullarna i tomatsåsen och låt det småkoka i ca 10 minuter. Kontrollera att
köttbullarna är färdiga genom att smaka på en.
 Strö basilikan över tomatsåsen och tillsätt lite svartpeppar. Servera med pasta, gärna spagetti.

2004-06-16

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept