VARMRÄTTER


Kofta kebab

 

 

Portioner: 4


Kofta:
500 g finmalen färs, (lamm- eller köttfärs)
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
2 gröna chilifrukter, urkärnade och fint hackade
1 dl ströbröd
1 stort ägg
1 tsk salt

Såsen:
8 stora tomater (eller 2 brk konserverade)
ca 5 gröna chilifrukter
ca 3,5 cm färsk ingefära
5 msk matolja
2 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 msk mald sötmandel
2 tsk paprikapulver (mild eller 1 tsk het paprikapulver

Garnering:
Citronklyftor eller grön chilifrukt


1. Lägg alla ingredienserna till koftan i en skål och blanda ihop dem väl. Forma tolv köttbullar och lägg dem åt sidan.
2. Skär tomaterna i fyra bitar var. Dela chilifrukterna och ta bort kärnorna. Skala och riv ingefäran. Lägg allt i en mixer eller matberedare och kör till en fin puré.
3. Värm oljan i en stor kastrull tills det sisslar när du släpper ner ett spiskumminkorn. Fräs spiskummin, gurkmeja, paprikapulver och mandel några sekunder. Sätt sedan till purén, rör om, koka upp och låt puttra på låg värme 15-20 minuter.
4. Lägg i köttbullarna och låt dem koka sakta i såsen 15-20 minuter. Vänd dom efter halva tiden.
Servera med basmatiris eller jasminris.

 

2002-06-02

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept