VARMRÄTTER

"Drick för de andras hälsa, ät för din egen." (Ryssland)

 

 


26 februari 2001

Nils-Emils senapsströmming

4 pers.

 

600 g strömmingsfiléer
3 purjolökar
smör
1½ tsk salt
nymalen svartpeppar
2 dl finhackad dill
smör till formen
skorpmjöl

Sås:
2 äggulor
3 msk söt svensk senap
1 dl olja
½ dl strösocker
nymalen peppar

Tillbehör:
kokt potatis, gärna färsk

 

 Skölj de rensade och urbenade strömmingarna och klipp bort fenorna.
 Skölj och skiva purjolöken och låt den långsamt steka mjuk i smör på svag värme. Smörj en eldfast form och lägg purjolöken i botten på formen.
 Lägg strömmingarna med köttsidan uppåt. Salta och mal över litet peppar. Strö över den hackade dillen. Rulla ihop dem med skinnsidan utåt och lägg dem tätt i formen ovanpå löken. Sätt ugnen på 200°.
 Blanda samtliga ingredienser till såsen. Rör om väl och smaka av med mer salt, senap och socker om det behövs. Bred såsen över strömmingen och sikta över lite skorpsmulor.
 Sätt in formen i ugnen och grädda ca 25 minuter tills ytan fått fin färg. Servera varm, ljummen eller kall..

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

Recept från

Spix