VARMRÄTTER

 

Pojken till sin pappa:
- Kommer du ihåg att du lovade mig 5 kronor om jag hade bra betyg?
- Javisst.
-Då kan jag glädja dig med att du just sparat en femma.

 


11 april 2001

Fisk med frasigt täcke

4 pers.

500-600 g färsk eller djupfryst fiskfilé, t ex torsk, kolja, sej
1 tsk salt
2-3 msk pressad citron (eller vatten)
50-75 g margarin eller smör
1 pressad vitlöksklyfta eller 1 tsk dragon
2 dl smulat vitt bröd
2 dl hackad persilja
1 dl riven ost
4-5 tomater
salt, peppar
riven ost

 Sätt på ugnen, 225 grader. Skölj hastigt de färska fiskfiléerna och skär dom ev i bitar. Fryst fiskblock tinas något och skärs i c:a 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat, salta och droppa över pressad citron eller ev vatten. Täck med aluminiumfolie och ugnskoka fisken 12-15 min. Smält under tiden fettet, krydda det med vitlök eller dragon. Rör ner smulat vitt bröd, persilja och riven ost. Skär tomaterna i halvor.
 Tag ut fiskfatet ur ugnen, för ihop fisken till en bred sträng mitt på fatet. Fördela brödblandingen över fisken. Lägg tomathalvor vid sidorna och strö lite riven ost över dem. Färska tomater kan ev bytas mot väl avrunna burktomater, tag då 7-8 tomater.
 Gratinera i mitten av ugnen, c:a 15 min i 225 grader, tills gratängen fått fin färg.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

Recept från

Spix