VARMRÄTTER


Fiskgratäng i gräddsås

 

 

 

 

4 portioner


600 g fiskfiléer (tex. torsk, hälleflundra, piggvar)
2 dl mellangrädde
2 dl crème fraîche
2 dl lättmjölk
1 halvstor purjolök, skivas
- dl gräslök, finhackas
1 dl fiskbuljong (=vatten + buljongtärning)
2 vitlöksklyftor, pressas
saft från en citron
1 msk vetemjöl
1 msk smör

Potatismos:
6-10 potatisar, skalas och kokas 15-20 minuter
20 g smör
1-2 dl mjölk
salt och peppar

Ugn 175
 Blanda purjolök, mjölk, smör, grädde, fiskbuljong och vitlök. Rör om. Värm upp till kokning och låt stå på svag värme under omrörning ca 25 minuter. Blanda i citronsaft.

Potatismos:
 Blanda och mosa samman ingredienserna. Smörj en ugnsfast form, lägg en krans med potatismos runt kanten och förvärm formen ca 10 minuter.

 Blanda i crème fraîche i såsen. Blir såsen för tunn gör en redning på mjöl och vatten. Häll hälften av såsen i formen och lägg i fiskfiléerna. Häll på resten av såsen. Värm den gröna delen av purjolöken i olja och strö över fiskgratängen. Låt stå i ugnen ca 30 minuter.

 Klipp gräslök över gratängen innan serveringen.

 

2004-07-18

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept