VARMRÄTTER


 

Fiskgratäng med spenat
 
 
4 pers
 
500 g fiskfilé
1 liter färsk spenat eller 1 pkt djupfryst
2 dl grädde
1 pressad vitlöksklyfta
1 gul lök
1 morot
50 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 tomater
olivolja till stekning
salt och vitpeppar

Gratängmos:
6-8 potatisar av mjölig sort
½ dl majsolja
2 ägg
ev. mjölk
salt och nymalen vitpeppar

Sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl spad från fiskkoket (buljong)
2 dl grädde
2 dl riven herrgårdsost
salt och nymalen vitpeppar

Garnering:
dill och citronklyftor

Koka spenaten med grädden och vitlöken. Koka tills det börjar tjockna. Smaka av med salt och vitpeppar. Finhacka en halv lök. Lägg fisken i en gryta med låga kanter. Fördela löken över fisken. Häll på vatten så det precis täcker, salta. Låt koka upp och dra sedan av från värmen.
Skala och skiva moroten, rotsellerin, en halv lök och vitlöksklyftorna. Skär tomaterna i klyftor och skär bort skinn och kärnor. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs grönsakerna tills de får en liten stekyta, smaka av med salt och vitpeppar.
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen och blanda den med olja och ägg, späd ev. med lite mjölk. Moset ska vara fast. Smaksätt med salt och peppar.
Spritsa eller klicka ut moset längs kanterna i en eldfast form.
Smält smöret till såsen i en kastrull och pudra på vetemjölet. Tillsätt vinet, buljongen och grädden och låt alltsammans koka i ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och blanda ner den rivna osten. Smaka av. Lägg spenaten i botten, fisken över och grönsakerna på toppen. Häll över såsen och gratinera i ugnen på 250 grader endast övervärme i 7-10 minuter.
Garnera med dill och citronklyftor. Servera.
söndag 24 apr 05
Surfat in på denna sida? Jag har mer recept