Fisk



Edsbackaströmming

Portioner: 4

16 st strömmingar, rensade till flundror
8 ansjovisfiléer
1 dl riven rotselleri
2 dl crème fraiche
ströbröd eller rågmjöl

Sås:
1/4 finhackad gul lök
1 dl vatten
7,5 cl vitvinsvinäger
1 lagerblad
15 vitpepparkorn
1 dl vispgrädde
250 g rumsvarmt smör helst osaltat
1 stor knippa finhackad gräslök

Tillbehör:
kokt skalpotatis

Riv rotsellerin och blanda den med crème fraiche. Lägg ut 8 strömmingsfiléer med köttsidan upp på en bräda. Lägg en ansjovisfilé på varje och fördela sellerikrämen ovanpå. Täck med resten av filéerna, salta försiktigt och vänd flundrorna i skorpsmulor.
Bryn smöret i en stekpanna och stek strömmingarna vackert guldbruna på båda sidor.
Gör såsen. Blanda vatten, vinäger, finhackad lök, lagerblad och vitpepparkorn i en kastrull och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Sila skyn, häll tillbaka den i kastrullen, tillsätt grädden och låt koka ca 3-4 minuter. Klicka ner smöret, ca en tredjedel i taget, under kraftig vispning. Smaka av med salt, vitpeppar och några korn cayennepeppar.



2005-08-17

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept