FÖRRÄTTER

"En hungrig fransman är glad för en kråka." (Ryssland)

 

20 januari 2001

Blinier - Ryska plättar

 

c:a 15 stora eller 30 små plättar

2 ägg
5 dl mjölk
25 g jäst
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g margarin eller smör

 Skilj på äggulor och vitor. Ljumma mjölken (37°). Rör ut jästen i lite av mjölken i en kopp. Vispa ut mjölet i resten av mjölken. Tillsätt den utrörda jästen. Täck med en tallrik och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.
 Smält fettet, låt det svalna. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med skummet och fettet strax före gräddningen.
 Grädda tjocka plättar ganska långsamt på medelstark värme i plättlagg eller stekpanna. Tag 1 - 1 1/2 msk smet till varje blini i plättlagg eller tag ca 1 dl smet och klicka ut till tre större blinier i stekpanna. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
 Lägg upp blinierna på fat. Håll det varmt, t ex ovanpå en kastrull en kastrull med kokhett vatten. De kan också läggas på ett ugnssäkert och sedan värmas i 175° ca 5 min.
 Servera blinierna varma med gräddfil, crème fraiche, Smetana eller avrunnen fil och andra tillbehör. Välj t ex:
- löjrom, sikrom, ishavsrom eller annan rom + finfördelad gul eller röd lök eller gräslök
- finstrimlad gravad lax + klippt dill och hårdkokt hackat ägg
- gräddfil eller crème fraiche, blandad med kaviar och hackad dill eller gräslök

 Blinier kan också serveras som efterrätt med sylt, gärna av svarta vinbär.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

 

Recept från

Spix