Förrätt


Västkustsallad

 

 

Portioner: 4-5
 
Ingredienser
Salladssås:
1 msk vinäger eller 1½ msk pressad citron
1 krm salt
½ krm vitpeppar eller svartpeppar
3 msk olja eller 2 msk olja + 1 msk vatten
½ pressad vitlöksklyfta

Sallad:
ca 200 g champinjoner
ca 500 g räkor, med skal eller ca 150 g rensade
1 burk musslor (ca 250 g)
1 burk sparris (ca 225 g)
ca 200 g djupfrysta ärta
2-3 tomater
isbergssallad eller grönsallat

Rhode Islandsås:
1 dl vinäger eller 1½ dl gräddfil
1 dl majonnäs (100 g)
½ dl chilisås
1 krm salt
tabasco, sherry eller konjak
½ dl paprika, finhackad röd
1-2 msk finhackad persilja
 
Gör så här
Blanda salladssåsen, smaksätt den gärna med vitlök.

Salladssås: Gör gärna såsen direkt i salladsskålen. Rör med en gaffel ihop vinäger eller citron, salt, peppar och ev. någon extra smaksättning. Vitlöksklyftan kan ev. läggas hel i såsen att dra en stund. Man kan också gnida skålen med en ituskuren klyfta. Tillsätt sist oljan eller olja + vatten som gör såsen mindre fet.

Borsta champinjonerna, skölj dem om det behövs. Skiva dem och lägg dem i såsen. Skala räkorna. Häll av spadet från musslor och sparris, tina ärtorna. Tag ev. bort skägget och den sega slutmuskeln på musslorna. Skär tomaterna i klyftor. Skölj sallaten. Varva allt utom sallat och tomater i en skål och häll över såsen med svampen. Blanda ner strimlad sallat och tomatklyftor strax före serveringen. De olika ingredienserna kan också läggas i grupper på ett fat och såsen hällas över.


Rhode Islandsås: Vispa grädden. Blanda den eller gräddfilen med majonnäs och chilisås. Smaka av med salt, ev. också ett par droppar Tabasco och sherry eller konjak. Blanda ev. i paprika och persilja.

 

10 november 2009


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept