FÖRRÄTTER


Räkcocktail 2002

 

 

Portioner: 4

4 stora cocktailglas

Selleripuré:
1/2 sellerihuvud
4 msk lätt crème fraiche
salt och peppar

Räkor:
1/2 purjolök
1 riven vitlöksklyfta
2 dl tärnad skalad gurka
3 dl skalade räkor
2 dl plockad dill

Örtolja:
1 finhackad schalottenlök
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl finskuren persilja
salt och peppar

1/2 franskbröd (gärna ett par dagar gammalt)



Selleripuré:
 Skala sellerin och skär den i mindre bitar. Koka sellerin i saltat vatten och häll av vattnet när sellerin blivit mjuk. Mixa sellerin med crème fraîchen i en matberedare till dess att en slät puré bildats.
 Smaksätt med salt och peppar. Låt selleripurén bli kall i ett kylskåp.
 Lägg en matsked selleripuré i varje glas.

Räkor:
 Skär purjolöken tunt och fräs den tillsammans med vitlöken i lite olja och smör. Låt lökblandningen svalna och blanda i gurkan, räkorna och dillen. Ringla i lite örtolja (se recept nedan) och smaksätt med salt och peppar. Fördela räksalladen ovanpå selleripurén i glasen.

Bröd och örtolja:
 Sätt ugnen på 210 grader. Blanda löken med oljan och örterna. Smaksätt med salt och peppar. Skär franskbrödet i tunna skivor (så många som önskas) och lägg dem på en plåt. Ringla lite örtolja på brödskivorna och baka dem i ugnen i ca 5 minuter. Placera en brödskiva i varje cocktailglas och servera de övriga som tilltugg.

2003-01-05

 


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept