VARMRÄTTER

"I mat och vin finns styrka."

(Gammalgrekiskt ordspråk)

 

 


16 december 2000

Bearnaisegratinerad fläskfilé

4 pers.

 

500 g fläskfilé
2 msk margarin
salt
peppar
1 burk kronärtskocksbottnar, 400 g (8 st)
5 soltorkade tomater
1 msk kapris
1 påse bearnaisesås, 200 g

Varma tomater:
2 tomater
1 dl rivet vitt dagsgammalt bröd
30 g smör
2 vitlöksklyftor
50 g valnötter

 

 Putsa filén och skär i 8 lika stora bitar. Bryn filébitarna i margarinet, ca 2 minuter på varje sida, salta och peppra.
 Varma tomater: Halvera tomaterna, gröp ur kärnorna med en sked. Blanda bröd och smör i matberedaren eller med gaffel i en skål.
 Pressa ner vitlöken i blandningen. Fördela fyllningen i tomathalvorna. Hacka valnötterna grovt och toppa tomaterna med nöthacket.
 Hacka de soltorkade tomaterna och kapris fint med en vass kniv eller kör någon minut i mixer. Låt kronärtskocksbottnarna rinna av på ett papper.
 Smörj en ugnssäker form. Lägg i kronärtskocksbottnarna och klicka de soltorkade tomaterna på dessa. Placera filébitarna ovanpå kronärtskockorna. Sätt de fyllda tomathalvorna i gratängformen. Häll den färdiga bearnaisesåsen över köttet.
 Gratinera mitt i ugnen 15-20 minuter i 250°. Servera med potatis och grönsallad.

Surfat in på denna sida? Jag har mer recept

Recept från

Spix